Duinen omg Kreekpad.jpeg

Nieuws

    26-10-2021

Pak naar de stomerij? Wethouder Klok schudt uw zakken leeg!

Archief Nieuws

Pak naar de stomerij? Wethouder Klok schudt uw zakkenleeg!

U kent dat wel, er moet een pak of jasje naar de stomerij en u vergeet de zakken even goed na te kijken. Als u dan pech heeft komt het terug met een onleesbaar rijbewijs, of misschien een paar vergeten eurobiljetten die niemand meer aan wil pakken.

Nou, de eerstkomende tijd hoeft u zich daarover echt geen zorgen te maken. Wethouder Klok (D66) heeft namelijk net voor het einde van deze raadsperiode uw zakken zo grondig leeggeschud, dat het nog maanden of jaren zal duren, voor u weer eens een vergeten dubbeltje  of 5 euro biljet zult tegenkomen.

De Rots in Rockanje. Er is al veel over gezegd en geschreven en nog is het heel goed mogelijk, dat u als inwoner van Westvoorne eigenlijk niet precies weet waar het over gaat. Laat ik het kort samenvatten: op een dorps en schilderachtig stukje Rockanje had een projectontwikkelaar na aankoop eerst een hoop gesteggel met de gemeente, waarna hij een massief en hoog gebouw voorzag,om dit lapje grond eens flink te gelde te maken. Daarbij hoefde hij geen rekening te houden met omwonenden of het dorpse aanzicht van de omgeving, omdat er een bestemmingsplan lag (uit 1974, onder een dikke laag stof) waarin de bouwhoogte niet was geregeld.

En natuurlijk zag de welstandcommissie in Westvoorne ook geen reden negatief te oordelen, die staat nét sterk genoeg in de schoenen om u een serre of dakkapel te weigeren, maar kruipt snel terug in haar hol als een projectontwikkelaar zijn stekels opzet. Er was een belangenvereniging van omwonenden, Houd Rockanje Laag, die stevig volhield, wat uiteindelijk leidde tot een tweede opinie van een welstandcommissie uit Rotterdam. En die liet weinig onduidelijkheid bestaan: de voorziene bebouwing was veel te massief en veel te hoog voor deze locatie en een vergunning zou op basis van dit oordeel mogen,nee, moéten worden geweigerd.

Appeltje-eitje, zou je denken, maar wethouder Klok wilde hier toch even iets langer over nadenken en je kon toen al aanvoelen dat ook dit dossier weer op een regelrechte ramp voor de burger zou uitdraaien. Zeker toen mevrouw Krajenbrink van ‘oppositiepartij’ de VVD in dit verband sprak van een mogelijke ‘deal’ met de projectontwikkelaar. (Deze hele ellende had namelijk eerst drie jaarvoortgesleept onder VVD-wethouder vd Meer Mohr, die naar verluidt zo stil had gezeten in haar wethouderskamer, dat daar later niet eens sporen van haar DNA waren aangetroffen.)

En ja hoor. Echt centimeters voor de finish van deze raadsperiode ging bijna de voltallige raad op aanwijzen van wethouder Klok door de verkeerde binnenbocht. De rekening van deze wisseltruc, 1,75 miljoen euro voor de aanschaf van de locatie, zonder deugdelijke taxatie, en zonder tegenwerpingen of kritische vragen van wie dan ook in de gemeenteraad, krijgt u gepresenteerd. Maar dat had u al begrepen. Het geld is er niet, maar dat wordt geleend tegen 4% rente en het gemeentelijk woningbedrijf moet maar zien hoe het de eindjes aan elkaar knoopt. En de ontwikkelaar, die zich bij aankoop zelf ook had verkeken op de waarde van het lapje grond, komt met de schrik vrij. Op uw kosten. Vandaar dus, dat uw zakken voor de komende tijd al bij voorbaat zijn leeggeschud.

De gemeenteraad, van Gemeentebelangen en D66 tot PvdA, VVD en CDA, liet zich weer van de bekende kant zien. Mooie praatjes voor de vaak, complimenten aan Houd Rockanje Laag en iedereen benadrukte dat toch vooral laag gebouwd moest gaan worden, om zo het dorpse karakter te bewaren. Mooie woorden, die meteen arrogant werden afgestraft door wethouder Klok, die fijntjes opmerkte dat laag bouwen het tekort wel groter zou gaan maken: ‘Doe u best, nieuwe raad en nieuw bestuur: zoek het maar lekker uit. Wij hebben het nog net doorgedrukt: dossier van tafel, hopelijk geen moeilijke vragen meer, bijvoorbeeld over welke toezeggingen in het verleden aan de ontwikkelaar zijn gedaan. Wij zijn weg. Doei.’

En, zoals wel vaker, net als je dan denkt dat het echt niet gekker meer kan, vraagt de fractie van Gemeentebelangen in de rondvraag van deze extra raadsvergadering over aankoop van De Rots, waarin net 1,75 miljoen euro gemeenschapsgeld over de balk is gegooid, aan de eigen wethouder Van Lith of het hondenpoepbeleid van december 2009 over een half jaar kan worden geëvalueerd. Kijk, dan weet je de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden! (Overigens hoopt de Partij Westvoorne al ruim voor die tijd een aantal aanvullende maatregelen met betrekking tot deze bruine ergernis te hebben gerealiseerd, om het probleem op te lossen.)

Na de vergadering legden enkele raadsleden mij uit dat ze wel mee moesten in dit voorstel van Klok, omdat anders een onvermijdelijke rechtzaak zou volgen. Klok had namelijk de raadsleden het mes op de keel gezet door te bluffen dat hij de bouwaanvraag alsnog zou goedkeuren, als de raad tegen deze geldverkwistende aankoop zou stemmen.

Ik denk echter dat Klok na weigering van de vergunning ook aan de onderhandelingstafel met de ontwikkelaar terecht zou zijn gekomen, maar dan in een veel betere positie. Dat had ons veel geld kunnen schelen.

Maar goed, dat was vorige week. Deze week wordt er gestemd voor de gemeenteraad. Misschien heeft u al gestemd, misschien gaat u straks, op weg naar de stomerij, nog even langs het stembureau. Als ik nog op tijd ben,wil ik u vragen toch zeker te gaan stemmen, want u kunt het verschil maken, u kunt zorgen voor verandering. Niet stemmen betekent dat alles echt bij het oude blijft.

Als u al heeft gestemd, dan wil ik u daarvoor bedanken. Ik ben blij met iedereen die zijn of haar stem laat horen en ik ben driedubbel-blij met iedereen die op lijst 6 stemt, op Emma van Blom, lijstaanvoerder van de Partij Westvoorne.

En daarbij ga ik er voor het gemak maar van uit, dat u intussen op de hoogte bent van ons bestaan en onze enthousiaste kandidaten, die staan te popelen om aan het werk te gaan voor u, de inwoners en ondernemers van Westvoorne. Want laat duidelijk zijn: we bestaan echt, we komen eraan en we barsten van de goede ideeën.

Weekblad Westvoorne vergat ons vorige week op de voorpagina te noemen als één van de partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen. Tja, dat was ook weer zoiets. Ik laat graag in het midden of de schrijverij van JvK tot de journalistiek gerekend mag worden, maar hier was in ieder geval geen sprake van journalistieke onafhankelijkheid. Niet in wat geschreven werd en al helemaal niet in wat weggelaten werd. Een staaltje van onvolledige en gekleurde informatie. We mogen ons gelukkig prijzen dat de Westvoornse Courant niet meedoet aan die onzin en ons evengoed aan het woord laat als ze dat de andere partijen doet. Zo hoort het!

Genoeg nu. Ik wens u een fijne dag. Maak er iets moois van !

 
Pagina terug