Duinen omg Kreekpad.jpeg

Nieuws

    26-10-2021

Verhuis senior sneller

Archief Nieuws

Westvoorne neemt proef met doorstroommakelaar

Senioren die in Westvoorne een gemeentelijke woning huren, moeten sneller verhuizen naar een voor hen geschikte woning, zoals in de reeds bewoonde wijk 5 Bladeren in Oostvoorne. Een proef moet aantonen of een doorstroommakelaar die klus kan klaren.

Westvoorne wil senioren in de badplaats helpen te verhuizen naar een levensbestendige, nieuwe huurwoning. Te veel ouderen in Westvoorne huren nu een gezinswoning die bij lichamelijke gebreken steeds minder geschikt is. ,,Als traplopen bijvoorbeeld een probleem is, blijkt een badkamer met toilet op de eerste verdieping niet echt ideaal,'' formuleert wethouder Bert van der Meij voorzichtig.

Westvoorne realiseert zich dat veel ouderen niet zitten te wachten op een verhuizing. Toch wil de gemeente met senioren in gesprek over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een andere woonomgeving. ,,Waarom kan zo'n gesprek niet gaan over de toekomst? Is het wel zo verstandig om over 5 jaar nog te wonen in het huis waar je nu woont?''

Een vraag, beseft Van der Meij, die zich niet op een achternamiddag laat beantwoorden. Daarom zal de doorstroommakelaar de tijd nemen om tot een juiste afweging te komen. De makelaar komt niet met lege handen. Westvoorne wil helpen om de beslommeringen van een verhuizing deels weg te nemen. Elders in het land, zoals in Barendrecht, Hoek van Holland en Delft, wordt al op deze manier gewerkt, maar Westvoorne wil ook zelf eerst de proef op de som nemen.

In eerste instantie gaat de doorstroommakelaar aan de slag bij de verhuur van 27 levensbestendige woningen aan De Ruy in Oostvoorne. Later kan de makelaar mogelijk aan het werk in de Rockanjese nieuwbouwwijk De Drenkeling. Werpt de proef vruchten af, dan wordt heel Voorne-Putten het werkterrein van de doorstroommakelaar. ,,De vier gemeenten op het eiland hebben doorstroming hoog op de agenda staan. Een gezamenlijke aanpak is logisch,'' aldus Van der Meij. Naast doorstroming hebben de vier gemeenten ook het plan om werk te maken van levensbestendige woningen in de particuliere sector. Westvoorne wil met een campagne de oudere huizenbezitter ervan doordringen dat het handig is om een woning tijdig aan te passen. De gemeente wil onder meer installatiebedrijven, de detailhandel, bouwmarkten en zorg- en welzijnsinstellingen bij dit plan te betrekken. Van der Meij: ,,We overwegen of we met aantrekkelijke financieringsvormen woningen levensloopgeschikt kunnen maken, zodat mensen er kunnen blijven wonen.''

NICO DE VRIES
AD Voorne-Putten van 10 mei 2016

 

Pagina terug