Duinen omg Kreekpad.jpeg

Nieuws

    26-10-2021

Windenergie, vluchtige gedachten

Archief Weblog

Het plan Lievense uit 1981 was een antwoord op de oliecrisis uit de jaren 70. Dit zelfde principe benutten Oostenrijkse elektriciteitsbedrijven, die ’s nacht water 1 km oppompen met goedkope stroom (deels atoomstroom) en overdag, tijdens een hoog elektriciteitsverbruik,  met winst weer verkopen. Het voordeel is dat met kleinere of met een kleiner aantal centrales toch de behoefte gedekt kan worden, want ’s nacht produceren deze centrales de energie, die overdag nodig is. Helaas, ons land ligt te ver van de bergen af om deze aanpak te benutten. Als het niet hoog kan, dan moet het uitgestrekt, zoals Lievense aangaf met een meer van 70 km2 en windmolens rondom. Het meer was essentieel als energiebuffer voor de molens. De 70 km2 was nog niet eens voldoende voor een dag vol vermogen leveren, maar dat is een detail dat politici niet willen weten. En nu, 30 jaar later, is er nog geen enkele bedrijf dat deze aanpak als een economisch uitdaging ziet zitten. Nu  gaan wij voor windenergie zonder het dure meer. Hoe om te gaan met het piekverbruik tijdens windstil weer? Daarvoor hebben wij nu de overvloed aan elektriciteitscentrales in Nederland, die wij ook moeten betalen als de molens MegaWatts draaien. Langs allerlei trucjes als BTW op de energiebelasting, verhoging van het vastrecht en scheiding van transport en opwekking ligt de rekening op uw deurmat onder het motto “wij willen toch allemaal groene stroom”! Het is een feit dat “groen” draait op subsidie van een overigens uiterst opportuun acterende overheid. Ook deze subsidies betalen wij indirect via de inkomstenbelasting, etc.

Ik ben van mening dat als ergens geld bij moet, het totale energieverbruik hoger ligt door investering, vaste kosten en verbruik.

Pas als ENECO, EON en andere, zonder subsidie en doorbelasting naar de klant, windmolenparken gaan aanleggen zijn de bedrijfsdeskundigen tot de conclusie gekomen dat het loont. Vooralsnog lopen politici achter adviesbureaus (de hype-hoppers?) aan, die onder mooie motto’s, de eigen kas vullen. Kent u ook mooie strofes als “dat willen wij toch allen” of het oproepen van angst via dreiging met “dan stijgt de zeespiegel”.

Zorgvuldigheid met energie is vereist, wees zuinig. Maar ook is vereist dat plaatsing van windmolens gekenmerkt wordt door transparantie in de afwegingen qua milieu, kosten en natuur. En het is veelzeggend dat al tientallen jaren de discussie loopt of windmolens echt een positieve energiebalans hebben. “In geval van twijfel, niet inhalen” zie ik als de gewenste opstelling van onze lokale politici.

Prof. Dr. Ir. John
Rockanje, 15 juni 2013
Pagina terug